Zonnepanelen: inboedel of opstal?

Header
27 juni 2023 foto.jpg

Zonnepanelen worden steeds populairder als een duurzame manier om energie op te wekken. Maar hoe worden zonnepanelen eigenlijk gedekt door uw verzekering?

  

Opstalverzekering:

Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw woning. Met een standaard opstalverzekering zijn de zonnepanelen gedekt tegen schade door onder andere brand, bliksem, storm en vliegtuigschade. Meld echter wel bij uw verzekeraar dat u de zonnepanelen heeft geplaatst. Hou er rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op de waarde van uw woning. Meld daarom altijd bij uw verzekeraar dat u de zonnepanelen heeft geplaatst zodat u voorkomt dat u onderverzekerd raakt.

 

Inboedelverzekering:

Bij een huurwoning vallen zonnepanelen niet onder de opstalverzekering kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen te verzekeren op uw inboedelverzekering, dit omdat de woning op naam van de verhuurder staat.

 

Zonnepanelen op een plat dak:

Zonnepanelen die op een plat dak zijn geplaatst zijn niet standaard gedekt in uw opstalverzekering. Panelen op een plat dak zijn ook voor dieven aantrekkelijker omdat deze meestal los op het dak staan. Verzekeraars vergoeden ook meestal niet op diefstal van deze zonnepanelen.