Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Header
12 september 2023 foto.jpg

Het einde van het jaar is alweer in zicht. Dit betekent dat je weer kunt overstappen naar een andere zorgverzekering indien nodig. Maar welke zorgverzekering moet je kiezen voor het komende jaar? Geen zorgen, in deze blog neem ik je mee door de belangrijkste overwegingen om jouw ideale zorgverzekering te kiezen.

 

Hoe is je huidige gezondheidstoestand

Het is belangrijk dat je eerst kijkt naar je gezondheidstoestand. Heb je regelmatig medische zorg nodig, zoals medicijnen of fysiotherapie? Of ben je over het algemeen gezond en maak je zelden gebruik van medische diensten? Door goed te kijken naar wat je gezondheidsbehoeftes zijn, kun je makkelijker bepalen welke dekking het beste bij je past.

 

Voorbeeld: Stel, je bent een sportliefhebber en hebt elk jaar last van sportblessures. Een aanvullende verzekering met dekking voor fysiotherapie kan dan essentieel zijn.

 

Overweeg je levensstijl en gezinsomstandigheden

Als je graag op vakantie gaat naar het buitenland, blijf je verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms kan het zijn dat je zorgverzekering niet alle kosten dekt. Misschien heb je dan een aanvullende verzekering of reisverzekering hiervoor nodig.

 

Denk ook goed na over je gezinsomstandigheden. Als je een gezin hebt of in verwachting bent, heb je wellicht uitgebreide dekking nodig voor kinderen of zwangerschapszorg.

 

Voorbeeld: Een jong gezin kan baat hebben bij een zorgverzekering met uitgebreide dekking voor kindergeneeskunde en vaccinaties.

 

Overweeg aanvullende verzekeringen

Naast een basis verzekering is het verstandig om te kijken naar de aanvullende verzekeringen die specifieke behoeften dekken. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de tandarts of voor fysiotherapie. Als je een bril draagt, kan een aanvullende verzekering  voor brillen ook een slimme keuze zijn. Bedenk welke aanvullende dekkingen voor jou relevant zijn.

 

Let op het eigen risico

Bedenk welk eigen risico bij je past. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat je verzekering begint te betalen. Een hoger eigen risico kan leiden tot lagere premies, maar zorg ervoor dat je in staat bent om dit bedrag te betalen als dat nodig is.

 

Als je kiest voor een hoger eigen risico om je premies laag te houden, is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte medische kosten.