Wat je moet weten over een aansprakelijkheidsverzekering

Header
27 oktober 2023 foto.jpg

Soms kan het je best overvallen wanneer je alle verzekeringen moet gaan regelen. Één van de bekendste verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. We leggen je graag in deze blog uit wat de belangrijkste punten zijn van deze verzekering die je moet weten!

 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Volgens de wet ben je aansprakelijk wanneer je schade toebrengt aan een ander of aan zijn bezittingen. Dit betekend dat degene met schade die jij per ongeluk hebt veroorzaakt, dit bij jou kan claimen. Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, betaald de verzekeraar de schade aan de andere persoon voor jou.

 

Bijvoorbeeld: Wanneer je een vriend helpt met verhuizen en je de tv per ongeluk uit je handen laat vallen, dan zal dit onder je aansprakelijkheidsverzekering vallen.

 

Risico aanvaarding

Er zit vaak een klein addertje onder het gras, genaamd; risico aanvaarding. Dit kan betekenen dat wanneer je bril kapot gaat tijdens een potje voetbal, je zelf het risico hebt genomen en dus de schades niet vergoed zullen worden.

 

Het kan soms lastig zijn om aan te tonen dat de schade die is aangebracht onopzettelijk was. Verzamel daarom dus ook altijd direct alle informatie om de schade aan te kunnen tonen.

 

Familie situatie

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering wilt toevoegen, kun je kiezen uit een alleenstaande of een gezinsdekking. Het is dus mogelijk om extra gezinsleden mee te verzekeren op de aansprakelijkheidsverzekering. Let wel op dat je huisgenoten niet kunt meeverzekeren.  

 

Belangrijk om te weten:

  •  Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht
  • Gehuurde spullen vallen niet onder je aansprakelijkheidsverzekering
  •  Schade ontstaan tijdens werk vallen niet onder je aansprakelijkheidsverzekering
  • Schade die je met opzet hebt veroorzaakt wordt niet gedekt

 

 

Een Aansprakelijkheidsverzekering is voor veel mensen aan te raden, zeker in een gezin met kinderen en huisdieren.