Wat is het verschil tussen een opstal- en inboedelverzekering?

Header
1 september 2023 foto.jpg

Verzekeringen spelen een grote rol bij het beschermen van je woning en bezittingen. De meest voorkomende polissen zijn de opstal- en inboedelverzekering. Deze verzekeringen bieden beide bescherming aan je woning. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee verzekeringen?

 

Opstalverzekering: De bescherming van je Huis

Wat is het?
Een opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Dit omvat zaken zoals de fundering, muren, dak, ramen en deuren. Een opstal verzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

 

Bij een huurwoning ben je zelf niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, hiervoor is de verhuurder verantwoordelijk. Het afsluiten van een opstalverzekering voor jouw huurwoning, is dan ook de keuze en verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Controleer altijd bij de VvE hoe het met de opstalverzekering zit. Is de VvE niet actief, dan moet je zelf de opstalverzekering regelen.

 

Wat wordt gedekt?
Een opstalverzekering biedt bescherming tegen schade wat veroorzaakt wordt door gebeurtenissen, zoals brand, storm, blikseminslag, lekkages en inbraakpogingen. Als er schade aan je woning optreedt, helpt deze verzekering bij de reparatie- of herbouwkosten.

 

Inboedelverzekering: De bescherming van je Bezittingen

Wat is het?
Een inboedelverzekering is een vorm van verzekering die bedoeld is om de persoonlijke bezittingen en eigendommen binnen je huis te beschermen tegen verschillende risico's. Deze verzekering dekt doorgaans de schade aan of het verlies van je inboedel, zoals meubels, elektronica, apparaten, kleding, sieraden en andere persoonlijke spullen.

 

Wat wordt gedekt?
Een inboedelverzekering beschermd je tegen verschillende gebeurtenissen zoals diefstal, brand- en waterschade, en vandalisme. Als je waardevolle bezittingen beschadigd raken of gestolen worden, zal deze verzekering je helpen de kosten voor reparatie of vervanging te dekken.

 

In het kort; de opstalverzekering is voor de structuur van je huis, terwijl de inboedelverzekering voor je persoonlijke bezittingen is. Het is vaak verstandig om beide verzekeringen te overwegen om zowel je huis zelf als je bezittingen volledig te beschermen.