Wanneer kan je gebruik maken van een aansprakelijkheidsverzekering?

Header
16 oktober 2023 foto.png

 

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden in het geval van ongelukken of onverwachte gebeurtenissen. Soms is er nog wat onduidelijkheid over wanneer er gebruik gemaakt kan worden van een aansprakelijkheidsverzekering. In deze blog leg ik uit hoe het zit!

 

Wat wordt er vergoed?

Goed om te weten is dat een aansprakelijkheidsverzekering alleen de schade vergoedt aan de spullen van de tegen partij. Bijvoorbeeld wanneer je een televisie per ongeluk laat vallen tijdens het helpen bij een verhuizing. Of als je kind tegen de auto van de buren aan fietst. Met deze verzekering ben je over de hele wereld goed verzekerd.

 

Wanneer keert een aansprakelijkheidsverzekering uit?

Wanneer je een schade hebt toegebracht aan een tegenpartij en je wordt hiervoor aansprakelijk gesteld, dan zal de schade vergoedt worden door je aansprakelijkheidsverzekering aan de tegen partij, wanneer je inderdaad aansprakelijk blijkt te zijn.

 

Schade veroorzaakt bij een ander

Wanneer je per ongeluk een schade hebt toegebracht aan een tegenpartij of aan zijn bezittingen kan degene bij wie de schade is ontstaan jouw aansprakelijk stellen en kun je gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar wil zoveel mogelijk informatie ontvangen. Denk hierbij aan foto’s, aankoopbonnen, gegevens van de andere partij en een schadeformulier.

 

Schade veroorzaakt door een ander

Wanneer er schade is ontstaan door een tegenpartij aan jouw inboedel kan je deze persoon aansprakelijk stellen. In dit geval is het verstandig om zoveel mogelijk bewijs in te zamelen, ook als je twijfelt of je iemand aansprakelijk kan stellen. Verzamel gegevens als naam-en adresgegevens van ooggetuigen en foto’s van de situatie.

 

Verzamel daarnaast ook bonnen en facturen van de kosten die gemaakt zijn om de schade te herstellen. Bijvoorbeeld reparatie kosten en medische kosten. Op deze manier kun je aantonen hoeveel schade je daadwerkelijk hebt.

 

Als je een ander aansprakelijk stelt voor schade aan jouw inboedel moet je eerst vragen aan de tegenpartij of zij de schade willen melden bij hun verzekeraar. Hierna kun je ook altijd contact opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij om na te gaan of de schade aan jouw inboedel wel echt is geclaimd. Zorg hiervoor dat je de contactgegevens hebt van de verzekeraar van de tegenpartij.

 

Als de schade niet wordt vergoedt door de verzekeraar van de tegenpartij of als de ander geen verzekering heeft, dan moet de eigenaar de schade zelf betalen.

 

Schade claimen bij je eigen verzekeraar

Wanneer het gaat om schade die ook door je eigen inboedelverzekering wordt gedekt, kan het soms verstandiger zijn om de schade bij je eigen verzekering te claimen. Bij een inboedelverzekering wordt namelijk de nieuwwaarde verzekerd en bij een aansprakelijkheidsverzekering wordt er in de meeste gevallen alleen met de dagwaarde gerekend. Als je een beroep doet op de aansprakelijkheidsverzekering, zal de vergoeding een heel stuk lager liggen dan wanneer je dit op de inboedelverzekering doet. Daarnaast zal de schadeafhandeling ook een stuk sneller verlopen bij je eigen verzekeraar. Je bent ook niet afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij.