Wanneer bent u verzekerd tegen diefstal?

Header
7 augustus 2023 foto.JPG

Er zijn niet veel dingen vervelender dan slachtoffer worden van diefstal. Het is altijd verstandig om goed verzekerd te zijn om de financiële schade op te vangen. In deze blog leg ik uit welke soorten diefstalverzekeringen er zijn en wat deze inhouden.

 

Diefstalverzekering inboedel:

Het hebben van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is zeker aan te raden om te overwegen. Een inboedel verzekering verzekerd alle spullen die in de woning zijn en verplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan meubels, kleding, sieraden enz. Als deze spullen worden gestolen valt dit onder je inboedelverzekering.

 

Er zitten wel eisen aan de dekking tegen diefstal. Sommige verzekeringsmaatschappijen keren bijvoorbeeld pas uit als er inbraaksporen te vinden zijn of als diefstal op een andere manier aan te tonen is. Het verschilt dus per verzekeraar, dus doe hier van te voren onderzoek naar.

 

Diefstalverzekering opstal:

Het hebben van een opstalverzekering is niet verplicht. Het kan wel zijn dat de bank je verplicht om deze wel te nemen bij het afsluiten van een hypotheek. Een opstalverzekering dekt onder andere schade door diefstal aan bijvoorbeeld je deur of ruit. Doe altijd onderzoek naar de verzekeraar voor de specifieke dekking.

 

Diefstalverzekering auto:

Wanneer u alleen een WA-verzekering heeft wordt schade door diefstal of diefstal van de hele auto niet vergoed. Met een WA verzekering bent u alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto of een ander motorvoertuig bij andere veroorzaakt. Schade door diefstal wordt pas vergoed wanneer je de auto WA+ of Allrisk verzekerd. Een WA+ en Allrisk verzekering dekt natuurlijk meer dan alleen diefstal.

 

Diefstalverzekering fiets:

Met een fietsverzekering kun je met een gerust hart je fiets parkeren, wetende dat als deze gestolen wordt, je gedekt bent. Waar je wel altijd rekening mee moet houden is dat de fiets altijd op slot moet staan of in een afgesloten ruimte. Wanneer de fiets in je woning staat of in een schuur of bijgebouw dat aan je woning vast zit dan is je fiets verzekerd, dit valt dan onder je inboedelverzekering. 

 

De meeste verzekeraars stellen als voorwaarden wel dat de ruimte goed op slot zat. Er moeten dus ook duidelijk braaksporen aanwezig zijn.