Reparatiekosten; wel of niet claimen bij autoschade?

Header
8 september 2023 foto.jpg

In Nederland gebeuren er gelukkig relatief weinig verkeersongelukken. Toch lopen auto’s jaarlijks schade op. Niet alleen op de weg, maar ook tijdens het inparkeren of bij het oprijden van een oprit. Bedenk altijd of het verstandig is om een schade claim in te dienen. Opgelopen autoschade claimen heeft namelijk altijd gevolgen voor uw verzekering.

 

Wanneer niet claimen

Kleine schade:

Het is niet verstandig om een schade te claimen als het om een kleine schade gaat. Het is in dit geval beter om zelf de kosten te dragen omdat een claim uw premie verhoogd waardoor u dus meer betaald. Elk jaar dat u geen claim indient geeft u recht op één schadevrij jaar. Door middel van schadevrije jaren beloont de verzekeraar het niet claimen op de autoverzekering met korting op de premie waardoor u dus minder betaalt voor uw autoverzekering.

Let op; wanneer u 15 of meer schadevrije jaren heeft en u dient een claim in, valt u altijd terug naar 10 schadevrije jaren.

WA-verzekering:

Als u alleen een WA-verzekering heeft, is het niet zinvol om een claim in te dienen voor uw auto omdat deze verzekering alleen de schade dekt aan de tegenpartij.

 

 

Wanneer wel claimen

Grote schade en letsel:

Wanneer uw reparatiekosten erg hoog zijn, is het verstandig om een claim in te dienen. Er word dan een groot gedeelte van de kosten gedekt door uw autoverzekeraar. Dit geldt ook voor als u betrokken bent bij een groot ongeval en u letselschade heeft. In dit geval dekt het  de hoge kosten voor medische behandelingen.

 

Aansprakelijkheid andere partij:

Wanneer de andere partij schuldig is aan het ongeval, is het verstandig om hun verzekeraar aansprakelijk te stellen voor de herstelkosten en medische uitgaven.

 

Allrisk verzekering:

Als u een allrisk verzekering heeft kunt u in de meeste gevallen schade aan uw eigen auto claimen, het maakt dan niet uit wie de schade heeft veroorzaakt.