Is jouw auto wintersport klaar?

Header
20 november 2023 foto.png

Het wintersportseizoen is in aantocht en dat betekent dat de bergen ons weer roepen voor avonturen in de sneeuw. Maar voordat je de ski's of snowboard inlaadt en de bergen in rijdt, is het van cruciaal belang om jezelf de vraag te stellen: "Is mijn auto wintersport klaar?" Deze blog zal je begeleiden bij de essentiële stappen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op je winterse reis.

 

Winterbanden

De basis van een wintersport klaar voertuig begint met winterbanden. Deze speciaal ontworpen banden bieden verbeterde grip op besneeuwde of ijzige wegen, wat essentieel is voor je veiligheid.

 

In Nederland ben je niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Het is bij winterse omstandigheden wel aan te raden om voor winterbanden te kiezen. Voor veel andere landen is het zelfs verplicht om daar op winterbanden te rijden. Check dus daarom altijd van te voor wat de regels zijn in het land waar je naar toe gaat. Zijn daar winterbanden verplicht? In welke periode zijn deze dan verplicht? En wat moet de minimale profieldiepte zijn van mijn banden?

 

 

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Door middel van borden wordt er aangegeven waar het verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken, dit zijn vaak de wintersport gebieden. Dit is een rond blauw bord met een witte band met sneeuwkettingen erop afgebeeld. Wanneer je rijdt met sneeuwkettingen is de maximum snelheid 50 km/u.

 

Wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk en je hebt geen sneeuwkettingen om de juiste banden van je voertuig waar dit verplicht is, kan je zelfs aansprakelijk worden gesteld door de tegenpartij. Dit naast een boete wat kan oplopen tot maar liefst €5.000,- door het niet gebruiken van sneeuwkettingen.

 

 

Pech in het buitenland

Zorg er voor dat je auto goed verzekerd is wanneer je op vakantie gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pechhulp in het buitenland zodat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je met pech langs de weg komt te staan in een onbekend land.

 

Bij pech in het buitenland vergoed Voogd&Voogd, de verzekeraar met wie wij een samenwerking hebben, ook noodreparaties, het toesturen van onderdelen en vervoer terug naar Nederland. Je kunt hierbij kiezen uit 4 of 30 dagen vervangend vervoer.

 

 

Tips om je auto wintersport klaar te maken

-          Smeer de rubberen randen tussen de deuren in met een speciale stick of met talkpoeder zodat de deuren niet vast komen te zitten door de kou.

-          Vervang de ruitensproeiervloeistof met een antivries variant.

-          Neem een speciale deken voor de voorruit mee en ruitenontdooier.

-          Controleer de conditie van je accu.

-          Controleer je motorolie en laat deze indien nodig vervangen voor de juiste motorolie.