Is een zorgverzekering verplicht?

Header
27 juni 2023 foto.jpg

Wanneer u in Nederland woont of werkt is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het maakt hierbij niet uit hoe oud u bent. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Wanneer u een kind hebt gekregen, dient u het kind binnen 4 maanden na de geboorte in te schrijven. Kinderen tot 18 jaar betaal je geen premie of eigen risico.

 

Waarom is een zorgverzekering verplicht?

Iedereen in Nederland heeft recht op gezondheidszorg. Sinds 1 januari 2006 heeft de overheid daarom vastgelegd in de Zorgverzekeringswet dat iedereen die woont of werkt in Nederland in ieder geval een basisverzekering af moet afsluiten.

 

Wat valt er onder een basisverzekering?

In het huidige basispakket zitten: Huisartsenzorg, spoedeisende zorg, psychologische zorg, specialistische zorg en geneesmiddelen. Hierbij kun je denken aan het bezoek van een huisarts, ziekenhuisverblijf, operaties, ambulancevervoer en de meeste medicijnen. Het basispakket veranderd jaarlijks.

 

Waarom een aanvullende verzekering afsluiten?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht maar wel iets om over na te denken. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor brillen, lenzen, orthodontie, tandarts, extra fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of zwangerschap Hierbij kun je denken aan het bezoek van een huisarts, ziekenhuisverblijf, operaties, ambulancevervoer en de meeste medicijnen.