Hoe werkt garantie tegen onderverzekering?

Header
11 oktober 2023 foto.png

Verzekeringen spelen een cruciale rol in ons leven, maar wat als je niet voldoende gedekt bent bij een schade? In deze blog duiken we dieper in op het concept van garantie tegen onderverzekering en waarom het van vitaal belang kan zijn voor jouw financiële gemoedsrust.

 

Een voorbeeld van hoe onderverzekering werkt

Stel je voor dat je een inboedelverzekering hebt voor je huis. Bij het afsluiten van de verzekering heb je de waarde van je inboedel geschat op €10.000 euro. Enkele jaren later heb je wat nieuwe meubels gekocht, en je hebt ook enkele waardevolle spullen geërfd. Hierdoor is de werkelijke waarde van je inboedel gestegen tot €20.000 euro, maar je hebt je verzekeringspolis niet bijgewerkt. Stel er breekt een brand uit in je woning en je hebt schade van €10.000. Denk aan al je meubels, kleding, schoenen, vloeren enzovoort. Dit kan snel oplopen tot een hoog schade bedrag. Omdat het verzekerde bedrag 50% is van de werkelijke waarde van de inboedel krijg je dus ook maar 50% vergoed van de schade. In dit geval is dat dus 50% van €10.000 euro waardoor je maar €5.000 euro uitgekeerd krijgt.

 

In dit geval is het hebben van garantie tegen onderverzekering een slimme keuze. Zonder deze garantie bestaat er een risico dat het verzekerd bedrag te laag is waardoor bij schade slechts een deel wordt uitgekeerd.

 

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Garantie tegen onderverzekering voorkomt dat je voor een te laag bedrag verzekerd bent. 

Dit betekend dat de verzekeraar bij schade niet kijkt of het verzekerde bedrag nog gelijk is aan de werkelijke waarde. De verzekeraar garandeert bij een schade het werkelijke schade bedrag te vergoeden. Ook als het verzekerde bedrag dus lager is dan de werkelijke waarde. Je kunt dus nooit onderverzekerd zijn.

 

Kan garantie tegen onderverzekering ook bij een opstalverzekering?

Ja, garantie tegen onderverzekering bij een opstalverzekering werkt eigenlijk precies het zelfde. Bij je inboedel verzekering gaat het om de waarde van je spullen, en bij een opstal verzekering om de waarde van je woning. Bij een opstalverzekering gaat het dus om het bedrag dat nodig is om je woning weer opnieuw te bouwen.

 

 

Dankzij garantie tegen onderverzekering kun je toch een redelijke schadevergoeding krijgen, zelfs als je verzekerd bedrag niet is bijgewerkt naar de werkelijke waarde van je inboedel of woning waarde.