Feiten en fabels over je basisverzekering

Header
1 december 2023 foto.png

Er bestaan veel misverstanden over hoe zorgverzekeringen werken en wat ze wel en niet dekken. In deze blog nemen we enkele veelvoorkomende feiten en fabels onder de loep.

 

Elke zorgverzekering is het zelfde

Fabel: Er zijn talloze zorgverzekeraars in Nederland, en ze bieden verschillende polissen aan. Deze polissen kunnen variëren in dekking, premie, en service. Het is belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken en degene te kiezen die het beste bij jouw behoeften past.

Voorbeeld: De ene zorgverzekeraar kan een uitgebreide dekking bieden voor fysiotherapie, terwijl een andere dit misschien niet doet. Als je regelmatig fysiotherapie nodig hebt, kan dit een cruciale factor zijn bij het kiezen van je verzekering.

 

Een hoger eigen risico is altijd voordeliger

Fabel: Hoewel het mogelijk is om je eigen risico vrijwillig te verhogen, is dit niet altijd de beste keuze. Een hoger eigen risico betekent lagere maandelijkse premies, maar je moet meer uit eigen zak betalen als je zorg nodig hebt. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je premie en je eigen risico op basis van je financiële situatie en gezondheid.

Voorbeeld: Als je weinig medische kosten verwacht, kan een hoger eigen risico een besparing opleveren. Maar als je regelmatig zorg nodig hebt, kan dit juist duurder uitpakken.

 

Je kunt altijd van zorgverzekering wisselen

Fabel: In Nederland kun je slechts één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering, meestal tussen half november en eind december. Er zijn uitzonderingen voor specifieke situaties, zoals bij een verhuizing of bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd.

 

Je krijgt de tandarts nooit vergoed door de basisverzekering

Fabel: Wanneer je onder de 18 jaar bent wordt de tandarts vergoed vanuit de basisverzekering. Als je 18 jaar of ouder bent dan betaal je de meeste kosten voor de tandarts zelf. Het trekken van een verstandskies of als je een volledig kunstgebit nodig hebt kun je wel een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Kijk wel altijd voor de zekerheid de polisvoorwaarden na.

 

Medicijnen worden vergoed door de basis verzekering

Feit: De meeste medicijnen die worden voorgeschreven door je huisarts of specialist waar je onder behandeling bent, worden vergoed. Het kan wel zijn dat je een eigen bijdrage betaald. Soms vergoeden zorgverzekeraars alleen bepaalde merken of soorten medicijnen.

 

Zorgtoeslag is beschikbaar voor lagere inkomens

Feit: De overheid biedt zorgtoeslag aan mensen met lagere inkomens om hen te helpen de kosten van de zorgverzekering te dragen. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van je inkomen, vermogen en gezinssituatie.

 

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland

Het is verplicht om een basis zorgverzekering te hebben als je in Nederland woont of werkt. Dit basispakket dekt de meest noodzakelijke medische zorg, zoals huisartsbezoeken en spoedeisende hulp.

 

 

Conclusie: Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over je zorgverzekering, zodat je de beste keuzes kunt maken voor je gezondheid en financiën. Door de feiten en fabels van zorgverzekeringen te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van je verzekering en ervoor zorgen dat je de zorg krijgt die je nodig hebt zonder onverwachte verrassingen.