Eigen risico, hoe zit dat?

Header
27 juni 2023 eigen-risico.JPG

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van de zorgverzekering dat vaak vragen oproept. In dit artikel willen wij meer duidelijkheid geven om de impact ervan te verduidelijken.

 

Wat is een eigen risico?:

Het eigenrisico is het bedrag dat u zelf moet betalen voordat de zorgverzekering vergoedingen biedt. Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Bijvoorbeeld huisartsbezoeken, verloskundige zorg en zorg voor kinderen onder de 18 jaar worden niet meegerekend.

 

Hoogte van het eigen risico:

Het eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en kan verschillen per jaar. In 2023 bedraagt het eigen risico €385,- net als in 2022. U kunt er ook voor kiezen om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen in ruil voor een lagere premie.

 

Hoe werkt een eigenrisico?:

Het eigen risico in de zorg is het bedrag dat u zelf moet betalen voordat uw zorgverzekeraar de kosten vergoedt. Stel dat u een eigen risico heeft van €385,- per jaar en u maakt in januari een ziekenhuisbezoek waarvan de kosten €500,- bedragen. In dit geval betaalt u eerst €385,- zelf, en de resterende €115,- wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

Het eigen risico is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een zorgverzekering, omdat het invloed kan hebben op de totale zorgkosten die u betaalt. Het is dus verstandig om uw zorgbehoeften en financiële situatie zorgvuldig af te wegen bij het maken van een keuze.