Dit verandert er in je zorg verzekering in 2024

Header
18 oktober 2023 foto.png

Op Prinsjesdag maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. Dit betekent dat er veranderingen komen in de premies van je zorgverzekering. het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de wijzigingen in de basisverzekering, zorgtoeslag en zorgpremie. In deze blog nemen we je mee door de aanstaande veranderingen, zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar tegemoet kunt gaan.

 

Basisverzekering:

Voor 2024 heeft de overheid de volgende veranderingen in de basisverzekeringen bekend gemaakt:

 

-        Valpreventie: ouderen die aan de voorwaarden voldoen kunnen een speciaal trainingsprogramma volgen dat helpt bij het voorkomen van valongelukken.

-        Kraamzorg voor langere periode: Op dit moment wordt kraamzorg vanuit de basisverzekering vergoed tot maximaal 10 dagen vanaf de dag van de bevalling. Die periode wordt verlengd tot maximaal 6 weken vanaf de dag van de bevalling. Op deze manier kunnen de kraamzorguren flexibeler ingezet worden. 

 

-        Paramedische herstelzorg Long Covid: De vergoeding van paramedische herstelzorg voor Long Covid patiënten wordt verlengd tot 1 januari 2025. Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie.

 

Zorgtoeslag: Zorgtoeslag is bedoeld om de mensen met een lager inkomen te helpen bij het betalen van hun zorgverzekering. In 2024 wordt de zorgtoeslag verlaagd tot maximaal €127 euro per maand.

Het is altijd belangrijk om na te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag. Hoeveel toeslag je dan krijgt is afhankelijk van je inkomen en andere persoonlijke omstandigheden.

 

Zorgpremie: De zorgpremie zal gemiddeld met €12 euro stijgen. Zorgverzekeraars mogen uiteindelijk zelf bepalen hoe hoog ze hun premie maken. Hoe hoog de premies precies zullen uitvallen is nog niet bekend. Op uiterlijk 12 november worden de nieuwe zorg premies bekend gemaakt door de verzekeraars.

 

Wat verandert er niet in 2024?

Eigen risico: Elk jaar stelt de overheid het verplichte eigen risico vast. In 2024 verandert er niks met het eigen risico. Deze blijft net als dit jaar €385 euro.