Autoverzekering voor beginnende bestuurders

Header
7 augustus 2023 foto.jpg

      Het is altijd een fijn gevoel om je rijbewijs te behalen. De volgende stap is natuurlijk het vinden van je eerste eigen auto. Wat bij een auto hoort is een passende autoverzekering. In deze blog leg ik uit waar je op moet letten als beginnende bestuurder.

 

Welke verzekering past bij mij:

Als je in het bezit bent van een auto is het in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Een WA-verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt aan een ander. Naast een WA-verzekering kun je er ook voor kiezen om je auto beperkt Casco of Allrisk te verzekeren. Deze verzekeringen zorgen er voor dat je eigen auto ook gedekt wordt. Maak een juiste overweging welke verzekering je wilt afsluiten.

Omdat een aanvullende verzekering duurder is, kan het soms verstandiger zijn om de auto juist alleen WA te verzekeren. Misschien heb je als eerste auto een tweedehands auto en is een aanvullende verzekering niet perse nodig. Als je toch de keuze maakt om een aanvullende verzekering af te sluiten, vergelijk dan eerst de verschillende soorten verzekeringen en verzekeringmaatschappijen. Kijk ten slotte ook altijd naar je eigen financiële situatie. 

 

Tips bij het afsluiten van een eerste autoverzekering:

  • Kijk goed naar de voorwaarden van de verzekeringen (WA, beperkt casco en allrisk dekking), wat wordt er wel en wat wordt er niet gedekt.
  • Kijk naar de leeftijd van de auto en bijvoorbeeld naar hoe diefstalgevoelig de auto is die je gaat verzekeren.
  • Vraag verschillende offertes aan zodat je kunt vergelijken.
  • Zet de autoverzekering van jouw eerste auto op je eigen naam. Zo kan je direct beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Bij je volgende auto profiteer je dan gelijk van een mooie korting op je premie!
  • Soms is het verstandig om kleine schades niet te verhalen op je eerste autoverzekering maar deze kosten zelf op te brengen. Je levert dan namelijk geen schadevrij jaren in, waardoor dit niet ten koste gaat van de korting op je autopremie.